Nya böcker om antik grekiska

Lars Nordgren, doktor i grekiska vid Stockholms universitet, har gjort ett nedslag i höstens bokutgivning av svenska böcker som på något sätt är relaterade till antik grekiska. I hans blogginlägg presenteras inte mindre än fem böcker!
 
Grekisk Eros 4.indd
Annonser

Stadgarna för Staffan Edmars fond har uppdaterats

Svenska Klassikerförbundet förvaltar Staffan Edmars fond för klassiska språk som har till syfte att främja utbildning i latin och klassisk grekiska inom skola och folkbildning. Vid förbundets styrelsemöte 23 september uppdaterades stadgarna till att även inkludera handledarersättning till den som praktiskt genomför kursverksamhet online eller annan distansundervisning för nybörjare i latin eller klassisk grekiska. Läs mer om fonden här!

Latinitium

Latinitium grundades av Daniel Pettersson, doktorand i Latin på Stockholms Universitet. Det är en sida för främjandet av Latin och dess rika litteratur. Här produceras en podcast (ljud och video) på Latin, och artiklar om latinrelaterade ämnen författas av såväl professorer som entusiaster från hela världen för att dela med sig av sin kunskap och sin passion.

Sidan innehåller även en stor samling länkar till lättläst latin.

Gå till Latinitium!

Tävlingen Dicta et scripta 2017 i en digital version

Årets latintävling för gymnasister Dicta et scripta har som tidigare meddelats avgjorts. Nu finns uppgifterna i tävlingen tillgängliga för alla och envar i en digital form. Vissa uppgifter är något förändrade för att göra dem bättre anpassade för formatet, men i det stora hela är det samma uppgifter som i det ”skarpa” testet.
Hela materialet är framtaget av Ingvar Nilsson, som är en av landets mest framgångsrika latinlärare på Vasaskolan i Gävle.
Nu är alltså alla välkomna att pröva sina latinkunskaper genom att klicka på länken nedan. Testet består av nio delar. När du gjort en del färdigt och klickat på Skicka, kan du se vilka uppgifter som blivit rätt respektive fel. Klicka sedan på Next för att gå vidare till nästa del osv. Om du vill se alla rätta svar innan du går vidare, kan du klicka på knappen Jag ger upp! Visa mig svaren!
Lycka till med övningen!

Dicta et scripta 2017

Välkommen att besöka Roggebiblioteket och Domkyrkobiblioteket i Strängnäs!

I Strängnäs finns två äldre boksamlingar: Roggebiblioteket (en del av Kungliga biblioteket) och Domkyrkobiblioteket.

Roggebiblioteket är inhyst i Roggeborgen, som har fått sitt namn efter Kort Rogge, biskop i Strängnäs vid 1400-talets slut. Här förvaras Strängnäs gamla stifts- och läroverksbiblioteks samlingar, totalt omkring 75 000 volymer. Teologiska verk utgör ungefär en tredjedel av samlingen; de klassiska författarna, naturvetenskap och dissertationer är andra stora fack. I biblioteket finns också en stor handskriftsamling, glober, kartor och sigill.

Domkyrkobiblioteket härleder sina rötter ända tillbaka till medeltiden och är beläget inne i katedralen. Samlingen består av ungefär 3700 titlar i cirka 2000 volymer; här ingår också ett antal medeltida handskrifter. Latin och tyska är de största språken. I biblioteket finns ett välbevarat exemplar av den mässbok för Strängnäs stift, Strängnäsmissalet (Missale Strengnense), som Kort Rogge lät trycka år 1487. Ett stort antal böcker har sitt ursprung i jesuitkollegier och kloster i dagens Tjeckien och Polen, och kom till Sverige som en del av krigsbytet under trettioåriga kriget.

Även om de två äldre boksamlingarna i Strängnäs alltjämt är två skilda bibliotek, har man under senare tid knutit dem närmare varandra: 2015 undertecknades en avsiktsförklaring mellan Kungliga biblioteket och Strängnäs domkyrkoförsamling, bland annat med syftet att utveckla pedagogiska program kring Strängnäs bokhistoriska kulturarv.

Om man vill avlägga ett studiebesök i biblioteken med sin latinklass går det bra att kontakta Elin Andersson, som är ansvarig för samlingarna. Hon nås enklast via e-post elin.andersson[at]kb.se.

Dicta et scripta, resultat 2017

Europaskolan Strängnäs

Under vårterminen 2017 hölls runtom i Sverige en tävling i latinsk ordkunskap. Elever på landets gymnasieskolor fick svara på 100 latinrelaterade frågor med maxpoäng 100: från nybörjarböcker, originaltexter, lånord, flora och fauna samt kända citat. Några elever utmärkte sig särskilt och fick pris och diplom.

Tävlingen erbjöds samtliga gymnasieelever som läser latin. Vinnare, 2:a och 3:e plats utsågs i två kategorier: Latin 1 och Latin 2/3

Tävlingen producerades av Ingvar Nilsson, Gävle, och distribuerades till landets regionombud för vidarebefordran till landets gymnasieskolor.

Resultat, Kategori Latin 1:

  1. Birk Höijer, Europaskolan Strängnäs 76 poäng
  2. Disa Lindholm, Kristinegymnasiet Falun 63 poäng
  3. Isabel Kraft, Kristinegymnasiet Falun 59 poäng

 

Resultat, Kategori Latin 2/3:

  1. Arvid Sandin, Europaskolan Strängnäs 74 poäng
  2. Amanda Arnesdotter, Vasaskolan Gävle 69 poäng
  3. Hedvig Montelius, Vasaskolan Gävle 69 poäng

Stort grattis säger vi från Förbundets sida, och tack till Ingvar!