Kurser på nätet

Här hittar du information om nätbaserade kurser:

Från alfa till Antigone. Det klassiska Greklands språk och kultur

KorsvennenDenna nätkurs i klassisk grekiska och grekisk kultur är tänkt främst för dem som önskar bedriva sina studier på egen hand men den kan självfallet även användas vid lärarledda studier. Kursdeltagare och lärare får fritt göra utskrifter av delar av nätkursen eller ladda ner den från Internet, förutsatt att materialet inte används kommersiellt.

Grundkursen är indelad i fem steg: grekiska texter som där tas upp är grekiska ordspråk eller kända uttryck, enklare meningar för att belysa grammatiska företeelser, vidare fabler av Aisopos och delar av dialogen mellan de två systrarna i inledningsscenen till Sofokles Antigone. Kursen ger samtidigt en introduktion till platser av kulturell och historisk betydelse, t.ex. Aten, Delfi och Olympia. Det görs också översikter av viktigare perioder i Greklands historia under antiken.

Webbplatsens vertikala vänstermeny upptar avsnitt som Grekiska prefix, Grekiska morfem, Mikrogrammatik, Grammatiskt register, Alfabetisk ordlista.

Kursen har ett sjuttiotal färgbilder och facit till uppgifter och grekiska texter finns på nätet. Kursförfattare är Staffan Edmar.

Studierna på webben kan lämpligen börja så här: Se först på Innehållsförteckning längst ner på öppningssidan! Klicka sedan på Steg 1. Gå igenom översikten av Steg 1 och gå sedan in på varje enskild avdelning. När studiet av en avdelning avslutats, använd piltangenten ”Bakåt” längst upp till vänster i övre hörnet av nätsidan. Den senast studerade avdelningen blir då rödmarkerad, klicka på den nästföljande avdelningen!

Läs vidare här: www.klassiskagrekland.se


Ditt latin

Ditt latin av Staffan Edmar föreligger nu i en nyskriven, utökad upplaga med alla fyra stegen. Kursen är tänkt för den som önskar bedriva studier på egen hand men kan 110-12självfallet även användas vid lärarledd undervisning i gymnasieskolan eller studieförbunden. Det är fullt möjligt att under studiernas gång koncentrera sig på vissa avsnitt, medan andra kan läsas mera kursivt. Syftet med kursen är att erbjuda en språklig, litterär och kulturhistorisk vandring genom årtusenden fram till vår egen tid. Den söker samtidigt besvara frågan: ’Vilken nytta har man egentligen av lite latin?’
I materialet ingår ett 90-tal färgbilder på arkeologiska sevärdheter i Paestum, Pompeji, Herculaneum, Ostia och Rom.

Kursen innehåller både webbsidor och pdf-filer. Varje steg presenteras på tre sätt:
1. STEG I (II, III eller IV) Huvudsida med stegets grammatiska innehåll
2. INNEHÅLL – STEG I (II, III eller IV) Bästa väg direkt till stegets klickbara innehållsförteckning och text
3. BILDER – STEG I (II, III eller IV) En bildsida med stegets alla bilder samlade

Till kursen Ditt latin


Prima Latina

Vid Institutionen för klassiska språk, Stockholms universitet, har man byggt upp en interaktiv nybörjarkurs i latin som ligger ute på nätet. Den är öppen för alla och gratis. Denna latinkurs ges också via Nätuniversitetet och då erbjuds även lärarhandledning.

Gå till kursens hemsida Prima Latina: http://primalatina.klassiska.su.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s